Thursday, December 11, 2008

Ekstreme xbrape nak ekstreme :P

Salam,

Belum terlewat utk saya mengucapkan “Selamat Hari Raya Aidil Adha”…

Maaflah dah lama x updated…hehe..sedih la konon2 nye… :P

Tah hape2 jew aku ni…

Xmao citer banyak pasal erti “korban” atao “pengorbanan”. Rasanya setiap individu ada erti dan pemahaman yang berlainan tetapi x lari dr erti yang sebenar.

Post kali ni, nak bawa anda,anda, dan anda semua… cewah.. baget ramai jew bc blog aku ni.. :P... ke kisah.....


...LEMBU KORBAN...

Ahaha... jap2..jgn play dulu video ni... nak bagi warning dulu...


1. ni utk tontonan umum, mmg sesuai utk semua lapisan masyarakat KERANA dlm video ni ada kanak2 yg menyaksikan secara live... TETAPI, jika anda rasa mabuk darah, or gerun tgk darah, or fobia dgn darah... PLZ JGN TENGOK ok... Aku takut ada yg pengsan... Serius cakap ni... Xmain2.... Nanti kene cari doctor plak... *wink* -ade ke doctor yg takut darah???- hehe....


2. Untuk yang berani sahaja... TETAPI, jika anda x brani, jgn ngada2 nak tgk... sy x dpt nak bantu apa2 jika apa2 berlaku... Rasanye semua berani kan2??


So, klu anda bersedia... play jew la...

Ala...ini sebagai satu keinsafan dlm diri jugak... cuba bayangkan jika kita yang kene korbankan anak kita sendiri demi ALLAH.. sanggupkah anda?? Itu lah tanda ketaatan Nabi Allah Ibrahim kepada Penciptanya kerana sanggup mengorbankan anak nya Nabi Allah Ismail yang masih kecil....

Namun Allah S.W.T hanya menguji Nabi Allah Ibrahim. Allah mengutuskan malaikat utk menggantikan Ismail dengan kambing. Itulah menjadi pangkal ritual ibadah korban setiap Aidiladha.


(maaf, quality video mungkin x brape elok, krn dirakam menggunakan phone disebabkan bateri camera ku bengong di pagi raya..:P)




Apa perasaan anda setelah view video di atas??

Ada rasa sedih ka?

Ada rasa insaf ka?

Ngeri? Takut? Nak pengsan? Nak muntah??

Ada 1001 mcm rasa??

Hehe... rasa biasa jew kan? Rasanye korang time kecik2 lagi dah tgk scr live dpn mata...


Family blah mak aku buat korban time hari raya aidiladha ms tu... so semua balik kampung bergotong royong bersama melapah daging dan masak2...

Jom tgk gambar... nak citer malas..



Ni masa hayat lembu tu masih ada... menanti saat2 genting... :P Parking kan lembu ni kat kebun, agaknye banyak semut kot, kepala lembu ni gatal... pastu lembu ni gesel-geselkan kepala dia kat pokok.... Alahai lembu, aku x bw pulak ubat gatal nak bagi kat ko.... :P



Kaum adam bersama2 melapah daging.. hujan ketika itu, tu yg ada pakai bj ujan dan bertopi takut nnt sakit kepala pulak kene hujan...




Uish... ngeri kan??? :P Hilang dah kulit lembu ni... agak2 kulit dia kita boleh buat handbag x?? While ekor dia, kita bt belt... Ahaha...




4 kaki lembu tergantung-gantung... darah masih menitis ke bumi... dan masih bergerak-gerak..



Butchers .... ”Mari2...daging free...ahaks”




Actually aku sgt teruja dgn kepala lembu ni...

Tgk gigi lembu ni, mmg tiada kerosakan (ala2 dental surgeon)

Tgk mata , hidung (dah mcm pakar ENT plak)

Cuma satu lah aku x pat nak operated kepala lembu ni nak tgk otak lembu... (ala2 brain surgeon plak) Sebab kepala dia sgt keras...pakai kapak pun x bleh...last2 kene marah... ahaha..lalalala...peace!!!



Part paling best : Sup tulang, fresh punya... terbaik dari ladang... ummp..sehingga menjilat jari.... Pastu cecah dgn roti... Klu time tu ada roti perancis lagi syok...


...DAGING BERGERAK...


Otot lembu tu masih bergerak even dah hilang nyawa..

Jom saksikan...

Ada sape2 boleh explain x nape otot lembu tu masih bergerak??





x ada idea dah nak citer apa pasal hari raya haji...
sekian...
semoga aidiladha bg tahun ni memberi seribu makna yang amat bermakna bt semua...
wsalam...


4 comments:

fathiyyah said...

salam ziarah kak..entry dlm blog sy tu entah apa2 je..;)

salam kenal juga

cairo boy said...

salam...

salam perkenalan...x tertarik dgn cerita pasal korban binatang,sbb most of bloggers dh cte sal bnda ni dlm blog masing2,so lbh kurang same je kan..

cuma tertarik dgn oto lembu masih bergerak selepas dh mati...its natural,i'll explain it to u kay..

tisu otot mempunyai 2 jenis protein,1 dinamakan actin dan 1 lagi dinamakan myosin...actin dan myosin ni perlu bergabung utk menghasilkan pergerakan otot...vise versa,protein2 itu td perlu dileraikan untuk menghasilkan relaxation..namun,peleraian antara actin dan myosin itu memerlukan tenaga,yg dinamakan ATP...ATP ni dihasilkan melalui metabolism badan time makhluk tu hidup...

ok,skang bile makhluk tu dh mati,metabolism badan die dh berhenti serta merta dan penghasilan ATP dh xde..tp,ade certain part otot yg actin dan myosin masih lagi bergabung bile die mati...n cm sy ckp td,nk leraikan 2 protein tu kene ade ATP...so,bile ATP dh xde,protein2 itu masih lagi x boleh dileraikan...dats y,ia masih lagi boleh bergerak eventho kita dh lapah die sume...benda ni berlaku sehingga protein2 itu dimusnahkan oleh bakteria dlm selang masa yg tertentu....

benda ini juga berlaku pada manusia..ia dinamakan rigor mortis...penting dlm siasatan forensik untuk menentukan waktu mati seseorang...

sori,amik space byk dlm awak punye comment box..harap awak fhm ape yg sy tulis...hehehe

payarumput21 said...

Salam..

Kita bukannya takut nak click.. kita cuma tak sampai hati nak tengok.. ada kita tak makan daging lembu tu sampai bila2 nanti!!! Ah ah ah.. alasan ;p

Apa2 pun.. glad to have you back.. and this time.. stay! :-)

.:dura:. said...

salam;

fatiyyah: entry tu ok la... x salah pun nak meluahkan apa yg awk rasa... biarlah apa diorng nak comment.. sbb diorng pun ada pendapat and pandangan diorng masing2...

cairo boy: what a long explaination.. thanks by the way.. i will try to understand.. TQ!!!!

payarumput21: ehehe...klu jitu xyah clik la, nnt x pasal2 x mkn daging plak.. hehe..BTW, i will stay right now...InsyALLAH.