Tuesday, December 23, 2008

.:Tourist Guide wannabe:.

Salam to all.......



Welcome to Melaka...
Bandar Warisan Dunia...
Visit Melaka means visit Malaysia...
So, aku sebagai "Duta Melaka" *ceh, poyo je statement* telah dipertanggungjawabkan utk membawa 2 foreigner utk round2 Melaka yang indah lagi permai.... :P

Let's check it out:

Tourist Guide wannabe: Cik Dudu :D




Foreigner 1 wannabe : Miss Nasiem dari Kuwait (a.k.a Klang)




Foreigner 2 wannabe : Miss Aspalela dari Riyard (a.k.a Rawang)



(nama sebenar foreigner2 ni terpaksa dirahsiakan atas masalah susah nak eje :P)

Duration : 4 hari 3 malam (19 Dec-22 Dec 2008)
Penginapan : Rumah Cik Dudu
Transportation : Vehicle yg guna Petrol n Diesel
Cuaca : HOt n Berangin
Lokasi jajahan : Rumah Tradisional Melayu Melaka, Pameran Alien di MiTC, Melaka River Cruise, Eye On Melaka, Advanture Walking of Heritage at Bandar Hilir, Menara Taming Sari, Shopping at Dataran Pahlawan and Mahkota Parade, Muzium Lebah Sedunia, Taman Mini Malaysia and Mini Asean, Perigi Hang Tuah.

Special location : Tangkak ;P

Mengabdikan setiap memori di setiap tempat yg kitaorng jajah:



.: Rumah Warisan Tradisional Melayu Melaka:.




.: Pameran Alien di MiTC:. (alien pki high heels, this is what ME call it "Devil wears Prada") :P




.: River Cruise and Eye on Melaka:. (nite outing yg cam best)




.:Menapak ke semua Heritage Building yg ada kat Bndr Hilir tu:. (Fuh,penat seyh!!)




.: Tarikan terbaru, Menara Taming Sari :. (7 min je brada d'atas, mmg syok tp ticket bapak mahal RM10, itu pun klu ada MyCard, klu Mycard korang hilang? RM20 ikut rate foreigner)




.: Muzium Lebah Sedunia, Tmn Mini Malaysia n Mini Asean:.


Ada beberapa tmpt yg kitorng x smpt nak bergigam..alah sedihnyer.. (sedih bg pihak foreigner) :P Ini disebabkan foreigner2 ni lupa bw charger bateri... adey... so baget2 jew ambik gmbr till the end of our vacation...

Special location ke Tangkak tu sbnrnya diorng ikut aku atas urusan kerja... jadi, sempat lah diorng ni tgk bndr tangkak dan Gunung Ledang. Balik jew dr Tangkak (bandar kain), kitaorng sempat ke Perigi Hang Tuah sebelum aku hntr diorng ke Melaka Central, sbb bus diorng kul 12 tgh hr... Hopes foreigner2 ni enjoy la berjalan2 di melaka...

Time foreigner2 ni naik bas nak tinggalkan aku, uish, tetiba sebak dada..adey.. nak nangis pun ada.. yelah, diorng ni ex-roomate aku time year 1 kat UiTM Perlis, bnyk suka duka kitaorng tempuh bersama.. lebih kurang 6 bulan lah kitaorng x jumpa.. masing2 skrang tgh further study.. sorang forensic, sorng lagi accountancy... bile lagi la dpt jmp...uhuhu...

Time vacation ni, aku ambik kesempatan nak release tension2 n mcm2 problem...
tp x tao la terRelease ke x... atao aku bt2 x nak ambik tao.. emm..biar je lah...ahaha...
yg penting enjoy!!!!!

Buat yg bakal ke Melaka, ada serangkap pantun bt anda:

Kapal Dagang dari seberang,
sarat muatan kayu Meranti,
Dari jauh Tuan / puan datang,
Duta Melaka sedia menanti....
(cewah...promote melaka ni, bile lah agak2 bleh dpt title "Datuk")


ok thats it...

wasalam...

(time aku publish post ni, tinggal lagi 2 jam aku kene ke Tangkak ada meeting ngan Region Manager...pergh, nebes lagi...tp buat2 relek..:P)

9 comments:

payarumput21 said...

Salam..

Eh.. laaa.. jonker tak gi ke??? Portugese settlement??? Medan ikan bakar sg duyung?? umbai?? bas 2tingkat dr London?? and river cruise dan gambar2 monitor lizards yang berjemur kat tepi sungai maneeee??? ekekekeke..

;p Wah.. wah.. wah.. mcm dalam geography travel la pulak..

.:dura:. said...

wslam kak pri21,
hehe... itu kene jd org mlk dulu la.. org mlk pun x hbs round mlk lg..ahaha..

tu la, mcm national geography pon ada.ahaks..lol :P

thani abdul aziz said...

best jugak berjalan2.. kosongkan otak yg berserabut. hehe.. last time g melaka tyme skolah rendah dulu. pegi A Famosa la yg paling excited. hehe.. kapal besar tu ada lg tak. apa eh nama die, kapal diana kan? lupa dah... :)

bayu said...

amboi du ssh nk eja?haha bgs gak..pepun cik duta nye pakej mmg best n budget baekpunye..hehe byk pree..arigato gozaimas1
kapal tu namenye Flor de la Mar..kapal alfonso yg karam kat Deli mse nk blk ke Goa gara2 lebih muatan..

.:dura:. said...

to thani: bile2 sila lah dtg mlk lg.. :P

to bayu: tu r, budget baek punya..ahaha.. eh, ko dah tolong jawabkan soalan utk thani pasal kapal..tq!!

alchemy said...

kalo nk jadi tourist guide, jgn melake je. kene satu malaysia. baru meriah! hehe...

.:dura:. said...

to alchemy: wokey...ahaha.. klu satu malaysia tu bkn tourist guide dah... bleh tukar title "Duta Melaka" kpd "Duta Malaysia"..:D

::dE Tr!0:: said...

cik duta melake...bile nak bwak org keratong pusing2 melake plak...jeles tau tgk ila n bayu...xaci2...huhu
pepun..miss u all..mmuaaahh...

.:dura:. said...

to de trio: boleh2..tp ajak cik dudu ni p jln2 kat ganu dulu...hehe.. pastu br round mlk plak...ahaha... miss u 2,3,4.... :P