Friday, January 23, 2009

.:Macam-Macam Hal:.

Salam....


---GIGI KU ---

Cik dudu klu dlm situasi sedih ke, situasi x best ke mesti nak bt something yang boleh menyakitkan diri... Tuit2... jangan salah paham.... Bukan perkara yang di luar jangkaan ok...Perasaan xbest tu lah membuatkan aku kadang2 berani sebenarnya... Berani apa??? emm ni lah nak cerita...

Disebabkan perasaan yg tak best tu...aku tetiba rasa nak menyakitkan diri So, decide nak jumpa Doc GiGi.... hehe.. kelakar kan... eleh, korang berani ke?? hehe :P Klinik Gigi kerajaan menjadi pilihan...

Hari tu jer,3 kali aku ke klinik gigi....

1st dtg, nak daftar, tetiba i/c aku tertinggal kat rmh..adey camne le bleh tertinggal plak, so blk rmh ambik.

2nd dtg, dah kul 1ptg, pendaftaran dah tutup, so gie makan dulu....

3rd dtg, baru lah boleh daftar and jmp doc..

ahaha... sampai pak guard kat klinik tu pun dah cam muka aku... ahaha xleh bla...

pak guard: "Hai dik, dah 3 kali dah dtg..."
cik dudu: "tu r bang, pg td lupa bw i/c...hehe"

klu nak ikutkan dah lama x jmp doc gigi ni....since lepas sekolah... pastu check balik pun time bt medical check up before masuk U itu pun 3 thn lepas.....

Waktu menunggu, aku x rs ape2.. nebes pun tidak...relek jer...mcm x ada apa2 berlaku...senang citer, x ada perasaan la....tp, klu dulu time sekolah, nebesnyer bukan main lagi sampai rasa jantung nak jatuh pun ada.... dahsyat... lol....

Bile number aku di panggil, aku pun msk la dgn slamber, menyerah diri lalu membuka mulut....

doc: "apa masalah?" - smbl check gigi aku-
cik dudu: "i think gigi saya kotor sgt la doc.... nak cuci... pastu sy rasa mcm ada lobang jer kat gigi bongsu"
doc: "klu u nak cuci, u kene bt appointment dulu tp bln 6 la.... and yang u rasa lobang tu bkn lobang, u punya gigi bongsu tumbuh songsang, so i suggest u to buang gigi tersebut... if u nak, i boleh bt surat rujukan ke hospital utk bt operation utk buang gigi bongsu u...."
cik dudu: "ha? operation? emmm...i'll think bout it first"
doc: "ok, gigi yg lain x ada masalah....dtg semula bln 6 nnt utk cuci gigi"
cik dudu: "ok thanks doc..."
adoi... kejap sangatkan....check2 pastu dah...patutlah x rasa nebes...hehe.. dtg blk bulan 6...lama lagi tu....
pastu bile doc tu suggest operation, aku dah terkejut gile2.... x terpikir pun sampai kene operation gigi.... *ha yg ni aku x berani,aku kene cr kekuatan dulu :P*
hampeh sgt2... so conclusion nyer, aku x pat nak menyakitkan diri or gigi hari tu.... klu lambat sgt nak tunggu bulan 6, aku cari jer la Private Dentist lagi senang... pastu claim la kat company..hehe....



*Kad Gigi Ku*


Bile tgk staff2 kat klinik gigi, xkira lah doc gigi ke, staff nurse ke, attendent ke... best nyer kan... Jiwa aku nak further study melonjak2 sgt!!!! Bkn x nak smbng, masalahnye x dpt smbng... x jmp2 lg jawapan nape aku x smbng blajar.... Emmm...blajar.... i luv study....



--- OVERSEA ---


Actually peluang ni aku dah start try dr thn lepas.... Tp thn lepas x dpt borang atas alasan pengajian aku x tamat lagi.... Dan tahun ni aku try lagi... Dapat borang... tp yg sedih nyer aku blom ambik IELTS, and x apply University Luar Negara... Pastu borang yg aku dpt plak, smp kat rmh sehari sebelum tarikh tutup permohonan... pergh x sedih jiwa....



*Surat Tawaran*





*Borang Permohonan*
- aku x isi pun borang ni...masih terbiar kosong -





Tp x per, thn depan aku cuba lagi... buat kali ketiga... aku jdkan pengalaman thn ni sebagai panduan thn hadapan agar aku x leka... So, aku akan prepare awal2 utk ambik IELTS and apply university Luar Negara.


(Fees IELTS bapak mahal seyh: RM550, pastu kene ke British Council kat KL klu nak ambik test)
(ada sape2 x leh guide aku camne nak apply U oversea ni...x de member r yg leh sama2 apply)





emmm... nampaknya aku dah jmp jawapan kot klu sape2 tanya aku pasal nape x smbng blajar... emmm...ni lah jawapannyer... aku nak further study kat oversea smp dpt.... klu x dpt x per r...x de rezeki lah tu namayer... (ceh mcm layak sgt aku ni..tp at least aku try kan2...)





oh ya, bt member2 ku syngi, aku nak bg th aku br jer apply nak further 1st degree kat UTEM,UiTM and UTM. Insyallah klu x de haral melintang...aku akan mengikut jejak langkah korang kat salah sebuah universiti tu...itu pun klu dpt la... klu x dpt lagi jgn la tanya soalan yg sama lagi ye...hehehe... :)





Ingatan daripada seorang sahabat buat diri AKU:





Tetiba teringat ada member aku pernah cakap kat aku:

"Dura, aku nk ko stop utk rs mcm tu… ko kena move on..
lelaki sgt bertuah utk dpt perempuan yg cinta perempuan tu ada lah first love perempuan tu, dan perempuan sgt bertuah utk dpt lelaki yg cinta lelaki tu adalah last love lelaki tu.. ko kene faham ni… kalau dah ada org lelaki ckp dia mmg betul2 sukakan ko… betul2 ikhlas dgn ko…ko buka ja hati ko utk terima dia... tp, jgn tersilap suka org dah la… .. apapun, minta Tuhan tetapkan yg terbaik utk ko.. jg diri.. jg iman.. jg akhlak… "

Thanks dude, ko mmg sahabat yang baik…. :)

*ada kisah ke disebalik kata2 ni??? hehe..malas citer....*





Note 1: x sabarnyer nak celebrated birthday nenek and tahlil arwah atuk...on this 24th January sbb semua adik beradik ayah, cucu cicit nenek akan berkumpul... bestnyer....


Note 2: Confius r, nak kuar ke x nak kuar dgn "dia" ni?? mcm x bersedia jer lagi...


Note 3: Penatnya jadi driver kepada adik2 ku, sorang blk kul 6 ptg kat Giant (Si Bdk, tunggu result SPM yg gatal nak keje part time) and sorang lagi kul 6.30 ptg kat SMK Malim (Si Bdk, Form 1 yg terpaksa sekolah sesi petang)... Well, sebagai kakak,tugas diutamakan... :P weak....poyo nyer aku....





Sebelum aku akhiri post kali ni... nak kongsi skit pic2 gile bdk2 sengal yg berkunjung ke Hospital Putra baru2 ni sbb melawat nenek yg diserang diarhea... kesian nenek... tp sekarang dah ok dah...alhamdullilah...





*gayat giler..mcm x pernah gie hospital.. :P*




Wasalam......... :)


12 comments:

hady said...

comment 1 : cuci gigi sampai kena buat appointment 6 bulan? what the??? my friend pi cuci gigi kat private dentist, on the spot dapat. bayar cuma rm50 saja..

comment 2 : i nak buat braces la. kasi gigi cantik. mahal x?

comment 3 : kalau u nak tau further about study abroad especially in UK, i suggest u contact Aishah (www.dalilaridzwan.blogspot.com). dia dulu pernah study kat glasgow, UK. dan ada ramai member2 study UK. few of our friends pun ada further di Australia. so, go and msg her, ok.

good luck!

.:dura:. said...

salam hady...

comment 1: tu r pasal..lama kan.. nmpknya ke private dentist jer lah.. nnt boleh claim kat company jugak..hehe..

comment 2: x tao lah mahal ke x.. mahal kot....:P

comment 3: ok thanks for ur information... hopes its really help...:)

kylex said...

salam..

xker,xsker,xsker pegi klinik gigi,sakittnya,hahah..

Waa,isila borang stud kt oversea tu kalo sy mst xkan lepas peluang ni..

bayu said...

durA dh ad cahaya dpn mata..grab it!
amacm blink2 x mata??hehe

pepun ak doa du dpat smbung!yayq1
alamak suke telebih plak..

apakah klinik gg itu lame beno..ak pnh gak pigi klinik krajaan, xyah tny trus je doc tu cuci ke ap ke..

.:dura:. said...

salam kylex:
amboi rindunya kat anda...sdh lama tidak dgr citer,sejak berkhusus...:)
oh...x suka yer??? hehe..
tarikh dah tutup lah... thn depan lah br sy cuba lagi...

.:dura:. said...

salam bayu:
pergh silau lah bayu..hehe.. matahari dekat sgt.. agagaga...

Insyallah...lambat cepat aku pasti ikut jejak korang... thanks...

uish..klinik mn ko gie tu?? best betul....

payarumput21 said...

Salam Dura..

Wah.. wah.. adik dura kita sorang nie.. kemain lagi dia yea.. banyak betul cerita.. baru tinggal seminggu tu.. ;p

Bab gigi.. no comment.. memang tu la yang kena hadap kalau klinik gomen..

Bab study oversea.. I would say.. go for it.. but then again.. kat malaysia pun banyak U yang tak kurang hebatnya.. (?).. Insya Allah.. kenapa nak pi jauh2 yea dak?? - Nanti sapa la pulak nak jadi driver pd si Wafi tu.. hehehe

Bab ehem ehem.. no comment.. cuma kita je yang tau hati kita kannnn.. ;p

.:dura:. said...

salam kak PRI21:
bnyk ke citer?? hehe..

betul2..klinik gomen mmg cmni..uhuhu..sabar jer den..

knp nak pi jauh2...?? sbb nak beralih angin.. and ada inspiration utk ke sana.. U dlm Malaysia pun apa kurangnya semuanya hebat2... tp saje cr jln susah utk smbng blajar..hehe..:P

betul2..no one knows..hehe...

mfk said...

hi2...
salam...

harap2...
dapat la dura further study...
amin..
kalau ada niat & semangat..
pasti dapat..

Fir Da Vinci said...

macam senang je dapat study ober-c..dpaat opper pree pree jer..Nape tak gi..rugi lor..

Jangan komplen komplen klinik gomen yek..(ni org gomen dah marah..huhu) Org nak buat cuci gigi tur (scalling) punya la berderet..sebab tu kena tunggu smpai bulan 6...kalo nak benda free kana sabo ler..org2 kaya, gi la klinik prebet.

.:dura:. said...

salam mfk:
thanks sudi ziarah ke sini...
insyallah klu ada rezeki... :)

.:dura:. said...

salam (F) Dr. Fir:
pree?? payah lah nak dpt...
tp x dpt yg ni, ada lg satu peluang.. SLTP...

adoi...kan doc gomen dah marah..hehe... aku dah bt scalling dah... free of charge... nnt aku citer in the next post....