Monday, April 20, 2009

Kereta dan dot...dot...dot...

Salam,
Tgh bosan sangat2... pikir punya pikir, last2 terpikir nak post pasal topik ni...
Korang pernah x klu nampak sesuatu kereta
, korang akan teringat kat someone yg guna kereta tu jgk?? Sbbnya ada kene mengena ngan hidup korang xkira lah best ke xbest.... sometimes, korang nak sgt2 tgk kereta jenis tu lalu sebelah korang atao muncul dpn mata korang and sometimes jugak korang xnak tgk langsung kereta jenis tu muncul or lalu dpn korang...

Berikut beberapa cth kereta yg ada kene mengena ngan LIFE aku...

YANG BEST

1. KELISA SILVER



Klu aku nmpk kete ni, aku mesti teringat kat Abg Shukor (Surveyor). Dengan menaiki kereta dia ni lah aku gie site time aku praktikal dulu skali dgn chairman dia,n mmbr prktikal aku.. boleh dikatakan everyday sepanjang praktikal, aku mesti naik kete ni... bnyk sgt kenangan yg best ngan kete ni, kitaorng menyanyi, borak2, smp gie Seremban pon ngan kete ni jgk...

2. WIRA HITAM SE



"DIA" ada ckp kat aku yg dia nak ambik kete mcm ni...hehe..so setiap kali terpandang kete ni, mesti teringat "DIA".... LOL... tp tah bile tah...

3. SAVVY HITAM



Ahaha..klu nampak kete ni, first thing yg ada dlm otak aku is "Kak Fiza", "Susah naik bukit", "Nak masuk gear reverse lain dr yg lain"...
Sbbnya, kete ni di supply oleh company aku utk kak fiza (project manager), so kitaorng leh bt inspection kat highway by using dis car... kira kat highway S2, klu nmpk savv
y hitam berline biru kat body mmg semua org knl, xkira lah JuruTol, workers contractor Propel, staff2 PPROPEL, mahupun Staff PLUS semua knl kete ni...ahaha..

4. SAGA SILVER



Yang terlintas dlm otak aku, xlain xbukan "Mak Long".. Mak Long aku br beli kete ni, dah tu aku plak yg drive kete ni ke JB time sepupu aku tunang ms tu, best gak drive kete auto...hehe...sedap je tekan minyak, xyah susah msk gear... aku larikan 120-13
0.. :P

5. GETZ KUNING



kete pertama auto yg aku drive.. Mak cik aku dgn yakin nyer membenarkan aku drive kete dia ni, even dia tao aku xprnh bw kete auto b4 this... Then, after that br aku realize yg bw kete auto ni sgt2 senang & quite bored..hehe... So. klu terpandang kete je
nis ni mesti teringat 1st time bw kete auto..hehe..

6. MyVi Putih



Mesti klu tgk kete ni, mesti teringat kat abang aku...xhbs2 dia tukar sportrim..konon2 nak kasi cantik...ish2..membazir2...

YANG X BEST


1. KELISA PURPLE @ BIRU




Klu tgk kete ni, mesti teringat kisah "itu" dan "org itu"... kira aku xsuka tgk kete ni lah senang citer... xkire lah sape2 yg drive, aku still xsuka... :P (oit, bdk TM..)

2. WAJA SILVER



Kete yg telah memarahi aku baru2 ni, just kerana aku lupa bg signal k
e kanan jew, pastu driver tu leh potong kete aku,turunkan tingkap pastu marah2 amende tah xjelas aku dgr, padahal sebelah mamat ni ada bini dia and sorang anak dia yg umur lebih kurang 3-4thn.. Wow, cian bini dia dpt laki yg suka marah + maki hamun :P, tp beside that mesti dia bangga jew rs...LOL.. yg x bestnyer, anak dia yg kecik tu, blajar something bad dr father dia..ohoho..xbgs2... aku buat muka relex jew.. lantak ko lah..mcm ko pemandu berhemah aku nak hormat... boleh bla..

3. PERDANA



aku xleh tgk kete ni sejak dpt tahu ada mmbr tu nak ambik kete 2nd hand perdana...Ya Allah, bukan aku xsuka, tapi knp lah dia xleh pikir on the other site.. Keje gaji xbesar mn,kire cukup lah gaji tu utk cover sebulan nyer life, tp taste mcm ghimao gamaknyer... aku suka klu ada org nak beli kete, tp agak2 klu kete tu in the future being bakal menyusahkan hidup buat pe lah nak beli, nnt rosak nak betulkan lagi, dah nama pun kete 2nd hand... tp xtao lah klu mmbr aku ni ada planning yg lain dgn beli kete ni... tp seyes,meluat tgk kete ni....:P

p/s:mcm2 lagi jenis kete nak citer, tp x larat r..bnyk sgt..cukup lah yg ni jew...

MY DREAM CAR

Klu nak ikutkan dream car aku bnyk sgt..hehe.. dr yg berkos kecil, kos sederhana smp kos mewah.. (ceh,mcm rumah plak)... berikut merupakan kereta2 idaman aku... Choop!! Impian memiliki kereta akan terealisasi jika income aku stabil dan sem
emang2nyer mmpu utk memilikinyer...not 2nd hand yg pasti..hehe...

BMW 5series (Kos mewah)



Honda City (Kos Sederhana Mewah)



MyVi (Kos Sederhana)





Viva (Kos Kecil)




note 1: gmbr2 di atas hanya lah sekadar hiasan, xada kaitan dgn citer yg sebenar...
note 2: rasa mcm best je klu ada kete sendiri...tp bile part nak service,fuel and tol.. wargh..sgt xbest lah pki kete..pki basikal lagi best..hehehe... :P

Wasalam....

10 comments:

Nur Farhana Abdullah said...

Waaa.. Aku pun ada.. Kete honda civic blue metallic.. Aku nk sgt tgk kete ni, tp kdng2 aku benci tol..

Al kisahnya aku accident staun yg lpas kat highway pedas linggi.. Mamat ni bnyk tlg aku.. Smpi anto aku blik mlaka la sbb kete aku da kene tarik pi seremban.. =(

Tp entahlaa.. Ape da jd dgn kami skrg ni.. Aku sedey la baca post ko ni dudu.. =(

.:dura:. said...

awat sedey bc post aku plak??
ni mesti something special kat mamat honda tu kan2?? hehe~ apa yg berlaku ada hikmah nyer...

wanieweng said...

weit.
ape kes savvy tu?
xbesh ke?

alchemy said...

krete yg aku plan nk bli kononnye, honda civic type R. haha.. bapak aku br beli kete 2nd hand, honda crv 1st generation. huhuhu... tp kalo aku start keje one day, xmgkn la trus gune handa civic unless rezki aku mencurah2. huhu

.:dura:. said...

weng: nape ko suka savvy ke?? klu ko suka aku xnak lah ckp.. :P

alchemy: semoga dpt memiliki kereta idaman suatu hari nanti...:)

alchemy said...

tp ade org xpuas ht aku ske honda civic. plik btol. hahaha

payarumput21 said...

Salam..

Dura Sayang... apa pun keretanya.. janji gerak.. !!! tak kira la keta mahal ke.. keta murah ke.. keta besar ke.. keta kecik ke.. keta kilat ke.. atau.. keta yang berdebu mcm keta akak tu.. huhuhu..

Janji boleh start.. jalan.. tak banyak problem.. dah ok..

;p

hady said...

laaa... apsal xbagitau awal awal suka honda city, kalau tak, saya kasi kat kamu aja

sekarang city hitam ku sudah jual

huhuhu

nak beli civic lah nanti! angan angan dulu

.:dura:. said...

kak pri21: betul2..janji boleh gerak..hehe

abg hady: alamak, terlewat ckp la ni..uhuhu..klu x dah leh pki honda city abg hady..hitam plak tu...hehe.. moga dpt beli civic nnt..

wanieweng said...

oit. manade aku xske savvy..
tanye je..mcm ade sesuatu.hehe