Thursday, October 23, 2008

::dari bdk ukur ke bdk landscape::

...SALAM...
Dah hampir 3 bulan aku berkecimpung dalam bidang landscape selepas tamatnya study di bidang sains geomatik (atao lebih dikenali sbg ukur tanah). Even b4 this aku x prnh nak berminat pun pasal bunga2 ni…sehingga selalu mak perli, “ nnt klu dah ada rmh mesti ko nak ltk bunga hiasan kat rmh ko”… wow, aku mmg x suka bunga.. seriously, and sometimes terdetik kat dlm hati, “klu aku ada pakwe nnt, and dia nak bg hadiah, plz la jgn bg bunga…baik bg coklat jer sudah…” hehe… sbb bunga x leh mkn, coklat boleh mkn…ahaha…argh, boleh plak ckp camni kan…
tpnya after involve in this field, klu lalu kat jln2 persekutuan and nampak bunga2 secara automatic aku dpt classifieds bunga apa tu n nama saintificnya skali… wow, very impressive… ahaha… buku yg banyak membantu ialah buku ni…hak milik project manager aku…emm, harga x kurang x lebih RM80++ maybe…

Pic 1: 1001 Garden Plants in Singapore…

Pic 2: sebahagian bunga-bungaan yang biasanya di tanam kerana factor maintenance yg rendah dan memerlukan kadar air yg rendah dan plng penting boleh kene cahaya matahari terik.. contoh nya: Crossandra Oranges, Zephyranthus Candida, Heliconia Lady-D, Jatropha, Plumbago




Pic 3 : our next project.... the owner of this house proposed to make landscape area in front of his new house… can’t wait to see the transformation begin… hence this project settle, I will post the revenue picture later….


Other stories:


Pic 4: I presenting to all… tudung2 baru saya… hehe.. tudung jenis corak bermotif … murah jer ni, RM5 sehelai… boleh di dapati di pasaraya2 berhampiran kediaman anda.. atao di pasar malam berdekatan… Collection tudung ni akan bertambah dari masa ke semasa…kerana aku ni suka pakai baju yg jenis plain and sometimes looks so dull… so tudung jenis ni banyak membantu utk tampak lebih menarik…kah3… (keje ngan bunga, tudung pun dah bunga2..adoi2…)


Pic 5: kenapa terlalu ramai yg bertanya bila aku guna benda ni kat tudung?? Diorng tanya knp “F”?? bkn “D”??…nama org teristimewa ke?? Ahaha… (ada ke??)
Emm….ada ke, x ada ke….sbnrnya tiada apa2 maksud tersirat di sebalik alphabet “F” ni… benda ni semacam cincin, aku pinjam adik aku punya, nama dia “Fatin” so “F” la kan…


The last jamuan hari raya utk aku for this syawal 2008…. Klu mmg dah keje under expressways, bt jamuan pun kat highway…ingatkan bt kat hotel ke…uhuhu… tanpa mengisahkan tmpt, yg penting dpt makan..suka2…=P

Note 1: Hot ‘N Cold is one of the song by Katy Perry which always keep playing around out of my head… out of my head!!

Note 2: “kekasihku seru” macam sudah nak habis… dah la best citer ni…uhuhu…
that's it...ok
wslam...

5 comments:

kylex said...

salam..

Itula namanya ketentuan :) Bkn semua yang kita hajati kita dpt kn,i pun tgh tggu rzeki i gak ni sama ada msh dlm bidang IT or bidang laen plak,huhuh..

Actually, i pn xsker bunga i lbey sker cklt,nyam2..Nak g langkawi next week,mau beli cklt byk2,hahah..Tapi i kalo ada umh sndiri nak ada landscape yg berkonsepkan taman bunga,mst sejuk je mata memandang..Kalo ade rezeki lebih nnt i pggl u tlg decorate my house yer,AMINN :)

Nak g singapore,bes gak tu..Tp,passport xda lagi :P

thani abdul aziz said...

tak suka tanam/jaga bunga. but i really love to see landscape. especially the unique and meriah one. nanti update la about ur project. would love to see the transformation. hehe

.:Dudu:. said...

kylex: tu la, semua rezeki ditangan Tuhan...kita hanya mmpu berusaha dan tawakal..
nnt2 dah ada passport, jom la join sy ke s'pore ye..hehe..

thani: orait, nnt bile everything done and successfull, i will update that project k...

Miza said...

Dura cantik r tudung ko tu... nnt aku g melaka bw aku g li tdg camtu gak huhuhu...
hebat siot siap tau nama saintifik bnga g... tp aku pun bkn minah bunge klo bg coklat aku ske r...kite mmng sehati sejiwa hehehe...
Tak sbr nak tgk bunglow tunye landskap hehehe

.:Dudu:. said...

miza: ok,no hal..ko bawa duit banyak2 hehe...\(^o^)/