Tuesday, November 4, 2008

.:Kisah d'sebalik November 4:.

Salam…

Syukur Alhamdullilah...
Ni lah kata2 yang mampu menggambarkan perasaan aku sekarang….
4hb November 2008, segalanya berjalan dengan lancar... di tambah dengan cuaca yang baik dan cerah (tp ptg hujan kat sini).
Pasti ada yang tertanya, apa yang berlaku sebenarnya pada tarikh ni seperti yang diwar2kan dalam 2 post sebelum ni kan??

Pada tarikh 21hb October 2008, aku dapat sepusuk surat panggilan termuduga dari Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk perlantikan jawatan "PENOLONG PEGAWAI TANAH” pada 4hb November. Mmg suka x terkata lah..ni baru temuduga dah suka betul... klu dapatlah jawatan ni...lagi bersyukur besar la aku.. :)
So, kiranya td aku pergi lah interview ni.. huhu... mmg gementar + takut la kan..... tapi yang takutnya klu2 Panel temuduga tu tanya soalan kita x pat jawap...itu jer takutnya sebenarnya...

Dalam pukul 7pg, aku bertolak ke rumah pakcik aku... dia kata dia nak hantarkan... lagi pun aku x berapa tahu protokol nak masuk ke bangunan tu..even aku tahu jalan utk ke bangunan tu + x nak susahkan pakcik aku... iyalah, bangunan kerajaan negeri kan... Disebabkan pakcik aku dah biasa ke sana, aku pun terima je la pelawaan dia, so parent aku x lah risao sgt nnt...


Seri Negeri (Blok bangunan Bendahara) : tempat dimana aku di termuduga..

Sesampai je kat Seri Negeri, terus ke blok bendahara di Aras 3. Aku salam pakcik aku, dia kata klu dah habis interview call dia, nnt dia dtg ambik blk..sbb klu nak tunggu, takut lama...
Kelihatan ramai candidates yg dah sampai... aku cr nama aku kat fail temuduga, sign, dan duduk menunggu giliran… No.giliran aku : No.5. So x lah lama sangat nak menunggu…
Ada beberapa cerita nak aku kongsikan time aku interview ni…

-Adegan 1-
Time menunggu di ruang menunggu

Sewaktu aku duduk di ruang menunggu, kanan aku ada 2 girls and 2 guys, kiri aku plak 4 guys...
yang kelakar nya... 2 girls tu ada bawa mcm notes la, agak tebal, and ada mcm notes2 kecik. Seperasan aku rasanya mcm notes pasal negeri Melaka and a little bit bout jawatan PPT ni.. so diorng ni mcm baca n hafal la...bincang2 apa soalan bakal di tanya...
(dalam hati aku, aku tersenyum...sambil berkata :
”Eh, ni nak interview ke, nak masuk ambik final exam ni? :P ”
Yang guys pulak, macam biasa lah...
”Relax itu penting!!!” (kata2 mmbr aku) hehe..
diorng just borak kosong + lawak2 bodoh pasal interview...
Aku? Duduk dengan senyap, sambil selawat.... and ingat kembali apa yg penting.. =)

Note1: mmg penting utk kita tahu serba sedikit pasal jawatan yg kita pohon, tp ada baiknya kita prepare awal2, and x perlu lah smp time tunggu utk d’interview pun nak bc lagi sbbnya itu menujukkan kita x prepare...

-Adegan 2-
Time menunggu sebelum masuk ke bilik mesyuarat Dang Anum.


Utk mengelakkan candidates tunggu lama sgt, dan utk memastikan sisi interview ni habis dengan cepat. Ada 2 bilik temuduga disediakan. Aku dapat bilik mesyuarat Dang Anum. Dan lagi satu bilik temuduga biasa.
Waktu menunggu, aku ada borak ngan sorang candidate ni (lelaki), angka giliran dia No.6, yg Candidate No.4 dah msk. Rupa2nya Si No.6 ni (sbb x tao nama), dia senior aku rupanya (di terpandang resume aku)... dulu dia pun study kat Uitm Perlis.
Dia tamat belajar April2005, aku msk blajar July2005, so mmg x prnh nmpk la..
Dan dia juga skrang berkhidmat sebagai PPT di Pejabat Daerah Alor Gajah; tpnya contract. Tp dia ckp, dgr2 diorg nak ambik candidates perempuan utk kerja2 ofis... sbb kekurangan staff perempuan... (wah, bagus lah mcm tu.. ;P)

Tp Si No.6 ni, aku perasan dia ada surat sokongan dr Pejabat Daerah Alor Gajah tempat dia berkhidmat... wah mesti dapat nyer la...dah la ada gaya... =)
Aku plak dpt sign sokongan dr Ketua menteri Melaka... tp x ada surat pun... argh, lantak la..janji aku buat yg terbaik...
Tiba2, candidate dr bilik temuduga biasa keluar, seraya berkata dgn nada yg agak perlahan ”dia bnyk tanya pasal Melaka la”
aik? Aku pelik, nape x tanya pasal hal2 tanah? tiba2,

Si No.6 : Apa bunga kebangsaan Melaka?
Aku : x tahu..=)
Si No.6: Kesidang
Aku : emmm...lagi?, tanya la lagi...
Si No.6 : Siapa Setiausaha Negeri Melaka?
Aku : Omar Bin Kaseh
Si No.6 : Dato’ Omar Bin Kaseh
Aku: oo.. Dato’ jer eh? X ada Dato’ Seri ke?
Si No.6 : x..Dato jer...
Si No.6 : Klu kat jata negeri Melaka tu, yang ada lima keris tu melambangkan apa?
Aku : Melambangkan lima pahlawan Melaka....
Si No.6 : (smbl mengangguk..)

Our conversation was ended went
Candidate No.4 keluar dr bilik mesyuarat Dang Anum...
So, giliran aku masuk plak...

Note 1: emm..perlu ke ada kabel (org dalam) utk dpt sesuatu jawatan??? Apa pro n co nyer?
Note 2: ada pentingnya juga utk anda tahu serba sedikit pasal negeri yang bakal anda berkhidmat....

-Adegan 3-
Time d’temuduga


Sesi temuduga berjalan dengan lancar dari mula smp akhir... apa yang panel tanya, Alhamdullilah aku dpt jawap dengan lancar...
Ada sedikit tersasul nak sebut Suruhanjaya Perkhidmatan Awam tapi tersebut suruhanjaya pilihanjaya..hehe..bengong jer aku ni..pikir apa tah..
Cuma, satu soalan jer aku jawap : Maaf Encik, saya x tahu...
Sbb dia tanya "siapa Pegawai Daerah Melaka Tengah?" (mmg aku x knl n tahu sape nama pun)
Dan soalan paling aku regret sekali sbb soalan ni mmg menghantui aku, bukan sorang dua yg pernah tanya tp ramai dan time temuduga ni pun dia tanya jugak ialah soalan:
"Nape x sambung belajar lagi?? Klu nak ikutkan, result awk sgt bagus....??"
Argh...x suka soalan ni... aku dpt rasa sebak time aku jawap soalan ni... bile jwp soalan lain, aku kembali normal.

Note 1: Bukan aku x nak smbng... result aku mmg baik... tp x ada rezeki nak smbng...dah wat rayuan pun still x dpt jugak..nak wat camne... semua mmbr aku pelik... result yg baik x pat smbng, mmbr yg result kureng skit dr aku dpt pulak.. dah tu.. rezeki semuanya ditangan ALLAH... x siapa mmpu halang...
Skrang ni fobia klu nampak words : DUKACITA DIMAKLUMKAN....argh...x suka words ni.. membuatkan aku rasa down... and da latest, aku bc words ni bile aku x dpt nak ambik ujian Medsi utk masuk UPSI... nape? Semua U nak boikot aku ke?? Tp x pe la, aku redha, pasti ada hikmah disebalik semua ni.... :(

-Adegan 4-
Keluar dr bilik mesyuarat Dang Anum

Tiba ada sorang mamat ni tanya aku apa soalan yg ditanya (aku namakan dia Candidate A la, sbb x tao nama)... aku ckp lah, panel tu tanya aku bnyk pasal hal tanah... so sesi berdialog bermula antara kami:

Can. A : ko ada sijil ukur tanah ke??
Aku: x la..diploma ukur tanah...
Can. A : Ooo..patutlah dia tanya ko pasal tanah...sbb ko ada diploma... So, tahniah la ye mesti dapat..
Aku : eh, ko ni.. baru interview... belum tao lagi resultnya... ok, la..gud luck la ye...
(aku dah segan2 sbb candidates2 yg lain yg tgh menunggu semua pandng aku, so cepat2 aku bla...)

Note 1: ada baiknyer jangan tanya apa soalan yg ditanya pada candidates yang sudah lepas interview...sbbnya akan menambahkan lagi kerisauan jiwa....



Sedikit Info:

Aku ada check statistik tentang jawatan ni website SPA, calon yang bakal d’interview seramai 172 orng (klu x silap) tapi nak guna hanya seramai 3org sahaja... (probability utk dpt jawatan ni utk semua org amat2 kecil) So, klu dpt mmg rezeki la..... boleh buat kenduri kesyukuran....

So, sekarang aku menunggu tarikh keputusannya pada 5hb Disember nnt...
Klu ada rezeki ada la... =) aku hanya mampu berserah dan berdoa...
Yang pasti, aku nak lupakan pasal interview ni sbbnya lagi dipikirkan, lagi aku x puas hati dengan apa yg berlaku nak2 adegan2 tu dan apa yang aku jawap.. So, what’s by gone by gone...

Others agenda for this month:

18hb November 2008
aku akan drive ke s.alam buat pertama kali nyer dgn mmbr n cousin aku utk sesi pengambilan jubah dan raptai konvo... harap2 perjalanan pergi dan balik kami selamat...amin..(nekad jer ni nak drive ke sana, even x tao jln hehe…)

25hb November 2008
My convocation’s day kat Uitm S.Alam… Aku akan ke S.Alam sekali lagi bersama dgn parents and family aku....

Ok,thats it...

Wasalam... =)

6 comments:

mohd.firdaus.bin.abd.rahman said...

congrats
!!

kylex said...

salam..

owhh, ni dia yang ditunggu ye,hehe..Mst berdebar2 kan,Wktu saya interview ari2 die xda plak tanya nak smbg bljr or x,myb sbb rslt xberapa bgs mcm awk kot,heheh..Tapi jgn takutla rezeki di tangan ALLAH kan:)

Actually xperlu pun kabel2 ni,yg penting kita percaya dgn kemampuan kita dan berdoa kpd ALLAH sebab ALLAH yang tentukan segala2nya kan..Kalo ada kabel pun tapi ALLAH dah tentukan bukan rezeki kita mmg bukan rezeki kita kan,yg pntg bykkn berdoa :)

Anyway congrats for the 1st step,and gudluck 4 the next step,and all da best 4 u my fren,AMINN :)

Wish me luck jgk ye,AMINN..

.:Dudu:. said...

Daus : TQ daus... :)and gud luck dlm mengejar cita2... Semoga success selalu...

kylex : TQ by da way.. :)
tu la rasanyer klu x guna kabel pun x pe...tp parents sy la yg bersungguh srh pakcik sy dptkan sokongan dr ketua menteri...;P
owh, ye.. nnt klu result interview awk dah keluar bg la th ye.. hopes berjaya ye..amin...
ok, gud luck to you my frens... semoga ALLAH sentiasa bersamamu...

thani abdul aziz said...

wah... interview nk naik pangkat rupenyer.. congrats congrats... insyaAllah kalau rezeki tu ada, post tu milik kamu jgk nanti.

teringat kenangan interview for university dulu. mmg resah gelisah yg amat. satu malam x leh nk tdo sbb berdebar. mcm antara hidup dn mati time tu. hehehe..

anyway what can be done had been done kan. berdoa dan tawakkal plak pasnih.. all da best!

.:Dudu:. said...

thani : oh,Tq2.. eh,sbbnyer bkn naik pangkat la, ni baru nak interview utk kerje ngan government..

betul2..mmg gundah gulana, mcm hidup n mati...uish, sgt dahsyat tahap jiwa kacaonya..:)

InsyaAllah, klu ada rezeki, ada la.. all da best to you to...

Miza said...

Owh ni rupenye sbb yg ko nak wat resume tu... smge berjaya ye...insyaallah klo dah rezeki ko akan dptnye post tu...huhuhu. Aku sepatutnye mengikut langkah2x ko gak. Tapi aku nak tgu reslt U kuar dlu baru aku wat perancangan camne... aku pun tgh keliru ngn hala tuju hidup aku ni...