Saturday, November 1, 2008

.:Syukur:.


Salam…
Before ni aku ada post pasal jamuan hari raya Seksyen S2 antara PLUS, PROPEL, POLIS LEBUHRAYA, Sub-Con, dll kan?
Jamuan ni bertempat di Restoran Jejantas Ayer Keroh Arah Utara... mmg best dpt mkn, sbb diorng bt mcm carnival makan2… ada banyak booth. Dan setiap booth mewakili setiap tol plaza dari tol plaza Simpang Ampat, Ayer Keroh, Jasin, Tangkak, Pagoh, RSA205 & 209. Setiap booth menyagikan juadah yg berbeza2… so, pilih jer.. semuanya FREE… hehe…





TAPI...
Sehari sebelum semua hadirin termasuk la aku sendiri dan project manager aku boleh makan2 kat Restoran Jejantas Ayer Keroh Arah Utara tu... Pihak PLUS ada call project manager aku agar pokok2 yang ada kat kawasan tersebut di buat penjarangan dan mana2 pokok yang cam x best perlu di tebang atao di prunning (salah satu prospek landscape maintenance).... kira ni emergency task la...
Cam biasa la kerja aku pantau dan ambil gambar utk bt report claim... while project manager aku deal ngan sub-con ttng harga dan mention pokok apa yg perlu di tebang or di prunning... ingatkan petang boleh settle... emmm.. last2 settle keje2 tebang n clear dahan pokok lebih kurang dlm pukul 9.00mlm... smp rmh kul 11.00 mlm (lepas mkn2 dgn project manager aku, sub-con, and bdk2 tebang pokok)...bayangkan... parent aku dah risau2, diorng risau aku drive sorang2 blk rmh mlm2.. adoi...
(patut ke x patut parent aku risao ni?)
tpnya, bukan selalu aku blk lewat mcm ni... ni pun sbb emengency punya hal.. nak pastikan jamuan hari raya esknya berjalan lancar agar para hadirin memberi pandangan yg positif terhadap landscape maintenance di kwsn tersebut... terpaksa lah.. janji aku boleh claim OT..hehe...

Bersyukurlah wahai dura!!!!!!!!!!




Utk beberapa minggu ni, rasanya aku mcm kehilangan hidup...Sbb ada bnyk site yg perlu di prunning pokoknya atao perlu di tebang...
Dok jer kat site perhatikan org lain berkerja (tebang pokok and prunning, cincang2 dahan guna chainsaw, pastu angkat dahan2 pokok tu msk kan ke dlm lori sampah). Nak tolong kudrat x kuat... =P Hingga nak ambik picture org bekerja pun dah malas... So, aku dilanda ke bosanan tahap paling maksimum... argh!!!!! Kadang2 rasa ada baiknya time tu kat tangan aku ada PSP ke, i-Pod ke, DVD Portable ke, MP3 ke, utk menghilangkan kebosanan..
tapinya aku kene bersyukur, at least aku penat layan jiwa bosan jer, while org2 yg pegang chainsaw tu lagi penat sampai tangan diaorng melecet, x merunggut pun walaupun penat tergambar jelas pada raut wajah mereka semua...

Note: picture yang menggambarkan aku tersenyum sewaktu berada di site tu sebenarnya pretend jer... ahaha.. konon2 tgh enjoy bekerja la tu.... (lakonan semata2…ish, sungguh x patut)


Kadang2 aku rindu nak kembali belajar semula… walau penat dlm menuntut ilmu, setidak nyer seronok sbb kita ada kawan seusia utk gosip2, gelak2… (student life kan..=P)
Tp bile aku dah keje ni, perbezaan umur membuatkan aku rasa mcm keje sorang2, average umor mereka mungkin dlm lingkungan 27-55thn maybe… membuatkan aku tertanya, “mana rakan2 seusia aku??” Dan aku juga yg menjawab , “Sudah tentu sdng belajar kat pusat pengajian tinggi semuanya…umor seawal ini pastinya sdng melanjutkan pelajaran…”
tapinya, aku kene bersyukur, at least aku ada jugak keje, while kat luar sana rmi lagi graduan yg mengganggur x ada keje sbb susah dpt keje…

Banyak lagi perkara membuatkan aku lupa utk bersyukur… Astafirullahalazim…

Ya Allah, ko masukkan lah aku didalam golongan yang sentiasa bersyukur dengan segala nikmat kurnia rezekiMu dan sentiasa ikhlas dalam bekerja hanya keranaMu, YaAllah, ko bantulah hambaMu yg kerdil lagi pelupa ini.. YaAllah, Engkau lah sumber kekuatanku..


Wasalam....

2 comments:

kylex said...

best2 ada jamuan mkn2 ni..Kt plus arah utara xda nak buat ke?sy nak dtg ni,huhuh..Setiap orang ALLAH dah tentukan mana yang terbaek wat hambanya kn..Bersyukurla dengan apa yg kita ada kan :)

.:Dudu:. said...

hehe...x tao pulak ada ke x..
tp raya dah habis la...=p
tu la, sy selalu lupa utk bersyukur..uhuhu...thanks atas ingatan..=)